"Τρωάδες" από την Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορυδαλλού

Saturday, 05 July 2014

trwades

Η τραγωδία “ΤΡΩΑΔΕΣ“ γράφτηκε το 415 π.Χ. από τον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Είναι η τρίτη τραγωδία της τριλογίας [Αλέξανδρος-Παλαμήδης-Τρωάδες], και αναφέρεται στον Τρωικό Πόλεμο. Αποτελεί μία καταγγελία του παραλογισμού του πολέμου και τη θλιβερή απεικόνιση μιας ήττας.

Βρισκόμαστε μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η Αθηνά θυμώνει με τους Αχαιούς, που πήραν την Κασσάνδρα από τον Ναό της και συμμαχεί με τον Ποσειδώνα, να αφανίσουν τους Αχαιούς κατά το γυρισμό τους, ενώ οι αιχμάλωτες Τρωάδες περιμένουν.

Αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Εκάβη τις διαταγές των Αχαιών. Η κόρη της Κασσάνδρα δίνεται στον Αγαμέμνονα. Την άλλη κόρη της, την Πολυξένη, τη σφάξανε πάνω στον τάφο του Αχιλλέα. Τη νύφη της Ανδρομάχη, την πήρε ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα. Και την ίδια την Εκάβη, βασίλισσα της Τροίας, γυναίκα του Πριάμου, την δίνουν σκλάβα του Οδυσσέα, του πιο δολερού απ΄όλους τους άνδρες.

Ακόμη και τον Αστυάνακτα, τον γιο του Έκτορα και της Ανδρομάχης, αποφασίζουν να σκοτώσουν γκρεμίζοντάς τον από τα τείχη, για να μην αποτελεί απειλή όταν μεγαλώσει.

Ο Μενέλαος γίνεται θεατής της αντιπαράθεσης της Ελένης με την Εκάβη, για τους λόγους και τους υπαίτιους του Τρωικού Πολέμου.

Ο Βασιλιάς της Σπάρτης πείθεται για την ενοχή της γυναίκας του και αποφασίζει τον θάνατό της δια λιθοβολισμού, όταν επιστρέψουν στην Πατρίδα.

Η Εκάβη καθώς όλα έχουν χαθεί άντρας, παιδιά, πατρίδα, ολοφύρεται μονολογώντας

«Ποτέ  μην πεις κάποιον ευτυχή, αν δεν δεις και το τέλος του».

Η πόλις καίγεται, το παλάτι γκρεμίζεται, θέλει και αυτή να χαθεί, όμως ούτε και αυτό της επιτρέπεται αφού ανήκει στον Οδυσσέα, κύριο πλέον της ζωής  και του θανάτου της.

Και οι Τρωάδες ξεκινούν να πάνε στα καράβια των Αχαιών .......