Από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου στο Φεστιβάλ Δράμας

Tuesday, 13 July 2010

Μεγάλη επιτυχία η πρόκριση στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ ταινίας των σπουδαστών του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου

kinimatografiko_ergastiri_010_400Να πώς τα σεμινάρια κινηματογράφου που διοργάνωσε ο Δήμος Κορυδαλλού με τη συνεργασία της τοπικής Κινηματογραφικής Λέσχης «καταλήγουν» στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας!
Από τον Φεβρουάριο και μετά από δύο κύκλους «Εισαγωγής στον Κινηματογράφο» από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου οργάνωσε μαθήματα κινηματογράφου που οδήγησαν στη δημιουργία Εργαστηρίου Κινηματογράφου αλλά και στην παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους.

Στόχος των μαθημάτων ήταν η γνωριμία και η επαφή των συμμετεχόντων με όλα τα στάδια πραγματοποίησης μιας ταινίας. Παράλληλα, διδάχθηκαν η ελληνική και παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, στοιχεία σκηνοθεσίας, συγγραφής σεναρίου, δημιουργίας μοντάζ, ήχου και φωτογραφίας. Επικεφαλής του Εργαστηρίου ήταν ο βραβευμένος Κορυδαλλιώτης σκηνοθέτης Ταινιών Μικρού Μήκους Μπουγιάρ Αλιμανί.
Το εργαστήρι παρήγαγε και κατέθεσε στο Φεστιβάλ συνολικά δυο ταινίες: «Ένα παγκάκι η ζωή» σε σενάριο Μαρίας Τριανταφυλλίδη και «Δεν είχες γάλα», σε σενάριο της Μιμήνας Πατεράκη, η οποία και προκρίθηκε στο διαγωνιστικό μέρος Φεστιβάλ.
Η σκηνοθεσία είναι ομαδική δουλειά των σπουδαστών του εργαστηρίου, ενώ γνωστοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου που δίδαξαν και στο Εργαστήρι συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην παραγωγή της ταινίας. Η διεύθυνση φωτισμού είναι του Ηλία Αδάμη, ο ήχος του Λέανδρου Ντούμη και το μοντάζ του Χρήστου Γιαννακόπουλου.
«Η λειτουργία του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού του Δήμου Κορυδαλλού και του Πνευματικού Κέντρου στον κινηματογράφο. Η πρόκριση της ταινίας στο Φεστιβάλ αποτελεί επιβράβευση της πρωτοβουλίας του Πνευματικού Κέντρου και της Κινηματογραφικής Λέσχης και φυσικά όλων των συντελεστών. Τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους συμμετέχοντες στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι για αυτή τη σημαντική διάκριση» τονίζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κινηματογραφικό Εργαστήρι αποτελεί μια ακόμα πτυχή της συστηματικής προσπάθειας του Πνευματικού Κέντρου και της Κινηματογραφικής Λέσχης να φέρουν σε επαφή το κοινό με τον καλό κινηματογράφο. Αποτελεί δε συνέχεια της επιτυχημένης λειτουργίας του χειμερινού και θερινού «Σινέ Παράδεισος» αλλά και των δύο κύκλων Εισαγωγής στον Κινηματογράφο που διοργάνωσε το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Πνευματικού Κέντρου.