Δημοτικό Ωδείο - Οκτώβριος 2014

Friday, 10 October 2014

Η ποιότητα της μουσικής παιδείας

ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΝΕΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
(Οκτώβριος 2014)

Από τη φετινή χρονιά το Δημοτικό μας Ωδείο διευρύνεται με νέα τμήματα διδασκαλίας πνευστών και εγχόρδων οργάνων: κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, μπαρόκ φλάουτο, φλογέρα, κοντραμπάσο.
Μαζί με την ομάδα των καταξιωμένων καθηγητών μας διδάσκουν από φέτος στο Δημοτικό Ωδείο εξαίρετοι νέοι καθηγητές, σολίστ και εκπαιδευτικοί με πλούσια και προβεβλημένη δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό:
-     στο πιάνο ο Θοδωρής Τζοβανάκης, διακεκριμένος σολίστ πιανίστας (κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολονίας και της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκοτίας),
-    στο βιολί ο Σωκράτης Σταθουλόπουλος, μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής,
-    στην τρομπέτα ο Δημήτρης Γκόγκας, σολίστ και πρώτος τρομπετίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής (κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου),
-    στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο η Νικολέτα Πέππα, σολίστ και συνεργάτης της Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας,
-    στο μπαρόκ φλάουτο και τη φλογέρα ο Δημήτρης Κούντουρας, διακεκριμένος σολίστ και συνεργάτης της ορχήστρας Καμεράτας (κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων των Πανεπιστημίων Ουτρέχτης και Τρόσινγκεν, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών),
-    στο μπουζούκι και τα παραδοσιακά όργανα ο Νώε Ζαφειρίδης, σολίστ, συνεργάτης πολλών καλλιτεχνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων (διπλωματούχος κλασικής κιθάρας και Βυζαντινής Μουσικής),
-    στα θεωρητικά ο συνθέτης Αντώνης Αντωνόπουλος (διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, τ. διδάσκων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου).

To Ωδείο

wdeio1_400Το Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού, το μεγάλο και σύγχρονο κέντρο μουσικής παιδείας στον Κορυδαλλό με μακρόχρονη ιστορία, προσφέρει μουσικές σπουδές με υψηλή ποιότητα και ευρύ φάσμα επιλογών. Ξεκίνησε το 1986 με τμήματα μουσικών σπουδών στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού και από το 1990 λειτουργεί αναγνωρισμένο από το κράτος. Υπάγεται στον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Κορυδαλλού και ως αναγνωρισμένο Ωδείο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Δημοτικό Ωδείο παρέχει πιστοποίηση σπουδών και τίτλους σπουδών (πτυχία και διπλώματα).

Μουσικές σπουδές

Στο Δημοτικό Ωδείο διδάσκονται έγχορδα, πνευστά, κρουστά, πληκτροφόρα όργανα και τραγούδι: Πιάνο, Κιθάρα, Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Φλάουτο, Κρουστά, Αρμόνιο, Μπουζούκι, Φωνητική και Μονωδία. Από την φετινή περίοδο προστίθενται επίσης νέα πνευστά και έγχορδα όργανα, που αναφέρονται παραπάνω.

wdeio4_400 Στο Τμήμα Θεωρητικών (υποχρεωτικών και ανωτέρων) διδάσκονται Θεωρία και Σολφέζ, Αρμονία, Ιστορία της μουσικής, Μορφολογία, Ειδικό Αρμονίας, Αντίστιξη, Φούγκα, Ενοργάνωση, Σύνθεση. Διδάσκονται επίσης Μουσική δωματίου και Μουσικά σύνολα.
Στο Τμήμα Μοντέρνας Μουσικής διδάσκονται Ηλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Ντραμς, Μοντέρνο τραγούδι, Μουσικά σύνολα (ροκ γκρουπ).
Για τα παιδιά της προσχολικής και της πρώιμης σχολικής ηλικίας λειτουργεί το Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής (Σύστημα Orff).
Αρχές και στόχοι της μουσικής σπουδής στο Δημοτικό Ωδείο είναι η ποιότητα, η ανάπτυξη, όπως επίσης η χαρά της συμμετοχής στον κόσμο της μουσικής. Στο Ωδείο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από την ηλικία του Νηπιαγωγείου ώς και ενήλικοι. Τα μαθήματα των οργάνων και του τραγουδιού είναι ατομικά. Τα μαθήματα Θεωρητικών και Σολφέζ, τα Μουσικά σύνολα και η Μουσικοκινητική Αγωγή είναι ομαδικά.

Οι καθηγητές του Ωδείου

Στο Δημοτικό Ωδείο διδάσκει η γνωστή και καταξιωμένη ομάδα των καθηγητών μας, εξαίρετοι μουσικοί με μεγάλη εκπαιδευτική προσφορά, καθώς και καλλιτεχνική και σολιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
wdeio_14Διδάσκουν (μαζί με τους ανωτέρω νέους μας καθηγητές):
-    στο πιάνο οι Γεωργία Ευθυμιοπούλου, Στέλλα Περράκη, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ροδούλα Χαρδαλή,
-    στο βιολί και τη βιόλα ο Γιώργος Μάνδυλας,
-    στο βιολοντσέλο ο Δημήτρης Μαγκριώτης,
-    στο φλάουτο ο Νίκος Χαλκιάς,
-    στην κιθάρα (και ηλεκτρική κιθάρα) οι Γιάννης Θεοδώρου, Βαρβάρα Κεϊβανίδου, Σπύρος Κουμουνδούρος, Νίκος Μουργής, Θόδωρος Πάγκαλος, Νίκος Χατζηελευθερίου, Σαράντης Φυρογένης,
-    στο αρμόνιο οι Μαρία Βιολίδου, Αλεξάνδρα Παττακού, Ιωάννα Παττακού,
-    στη μονωδία και το τραγούδι η Ειρήνη Τσιρακίδου,
-    στα θεωρητικά οι Μαρία Βιολίδου, Σοφία Ζαρταλούδη, Ξανθή Κουρούνη, Νεκτάρης Μητρόπουλος,
-    στο ηλεκτρικό μπάσο ο Θανάσης Μπούλης,
-    στην Μουσικοκινητική Αγωγή η Αναστασία Καραχρήστου.


Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου είναι ο διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου.


Συναυλίες – δραστηριότητα

Στη διάρκεια της χρονιάς γίνονται πολλές και τακτικές συναυλίες των μαθητών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου και στην αίθουσα «Πλειάδες».
xrist_347_400Την περίοδο 2012-13 καθηγητές του Ωδείου εμφανίστηκαν ως σολίστ και με μουσικά σύνολα σε πολλές συναυλίες στη Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Ακρόπολης κ.α.) και το εξωτερικό. Συναυλίες με έργα συνθετών καθηγητών του Ωδείου έγιναν την ίδια περίοδο στο Μέγαρο Μουσικής και στις «Πλειάδες».
Το Δημοτικό Ωδείο οργανώνει επίσης μουσικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ, μουσικών συνόλων, επιστημόνων και ερευνητών και τη συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων. Μεταξύ των εκδηλώσεων του Ωδείου είναι οι εκδηλώσεις «Μουσικός Παράδεισος» στο «Σινέ Παράδεισος» με συναυλίες της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (με μουσική διεύθυνση Νίκου Χριστοδούλου), του Κουαρτέτου Prima Vista της Βαρσοβίας, του Alpha Trio της Κοπεγχάγης, της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας (με διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου), συναυλιακές εμφανίσεις διακεκριμένων ελλήνων σολίστ και μουσικών.
Το Δημοτικό Ωδείο οργάνωσε το διεθνές Συνέδριο Σοπέν (2010) και το Συνέδριο Ντεμπισί (2012), καθώς επίσης παράλληλες εκθέσεις και συναυλίες, με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πρεσβείας της Πολωνίας, του Εθνικού Ινστιτούτου Σοπέν της Πολωνίας, της Cité de la Musique, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, της Πρεσβείας της Γαλλίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ (2014)

tzovanakis_solist

Ο Θοδωρής Τζοβανάκης σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο

Από την αρχή της φετινής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής περιόδου, όπως κάθε χρόνο, πολλοί καθηγητές του Δημοτικού μας Ωδείου και γνωστοί σολίστ αναπτύσσουν σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα, παράλληλα με το διδακτικό τους έργο, και εμφανίζονται σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης ήταν ο σολίστ στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 του Σοπέν στην εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 Οκτωβρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 του Μπετόβεν μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στο αφιέρωμα στον Σοπέν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (28.2 – 1.3.2015), όπου οκτώ διακεκριμένοι έλληνες πιανίστες παρουσιάζουν όλο το έργο του μεγάλου συνθέτη.
Η Κορυδαλλιώτισσα σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου, τραγουδίστρια με πολύχρονη και κορυφαία διεθνή σταδιοδρομία (Σκάλα του Μιλάνου, Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, Κάρνεγκι Χολ, Όπερες Ρώμης, Στρασβούργου, Ουάσινγκτον, Ντάλλας, Βαρκελώνης κ.α), πρωταγωνιστεί φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή ερμηνεύοντας τον κύριο ρόλο στην όπερα «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, πάνω στο ομότιτλο έργο του Παπαδιαμάντη, της οποίας η πρεμιέρα θα δοθεί στις 19 Νοεμβρίου.
Ο βιολιστής Γιώργος Μάνδυλας εμφανίζεται ως «κορυφαίος-αναπληρωτής εξάρχων» στις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, στο οποίο είναι το πρώτο βιολί, πραγματοποίησε πρόσφατα συναυλίες στο Φεστιβάλ Σαντορίνης, στο Φεστιβάλ Παξών και συναυλίες σε συνεργασία με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» στα νησιά της άγονης γραμμής, ενώ στη συνέχεια το Κουαρτέτο θα δώσει συναυλίες στο Gazarte στις 3 Νοεμβρίου και στην Πινακοθήκη Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου.
Ο βιολιστής Σωκράτης Σταθουλόπουλος, μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ξεκίνησε πρόβες με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την μεγάλη παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής της όπερας «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ τον Ιανουάριο 2015. Στη δραστηριότητά του περιλαμβάνονται συναυλίες με το σύνολο Επτάηχον.
Ο βιολοντσελίστας Δημήτρης Μαγκριώτης παίζει στις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Ελικών εμφανίζεται στον Κύκλο Μουσικής Δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (2015). Με το κουαρτέτο Altera Musa εμφανίζεται στην αίθουσα Παρνασσός στις 22 Νοεμβρίου και στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 20 Ιανουαρίου σε έργα της συνθέτριας και καθηγήτριας του Δημοτικού Ωδείου Αθηνάς Παυλάκη.
Ο τρομπετίστας Δημήτρης Γκόγκας παίζει ως «πρώτος» τρομπετίστας στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και συνεργάζεται παράλληλα με την ορχήστρα Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής, στην πρόσφατη περιοδεία στη Μόσχα και σε συναυλίες στην Ελλάδα.
Ο σολίστ στο μπαρόκ φλάουτο («φλάουτο με ράμφος») Δημήτρης Κούντουρας συνεργάζεται με την Καμεράτα, στις πρόσφατες περιοδείες στο Φεστιβάλ Proms του Λονδίνου και στη Μόσχα καθώς και στην Ελλάδα. Δίνει σόλο ρεσιτάλ με έργα μπαρόκ στην Αίθουσα Φίλιππος Νάκας στις 31 Οκτωβρίου. Πραγματοποιεί το «Σεμινάριο παλαιάς μουσικής» στο Ωδείο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια δίνει τρεις συναυλίες στη Βιέννη, σόλο ρεσιτάλ (αίθουσα Musikfestsaal, 3 Δεκεμβρίου) και μαζί με το σύνολο Labyrinth Wien (Ferdinandihof, 29 Νοεμβρίου και Festsaal Neubau, 4 Δεκεμβρίου).
Ο σολίστ κρουστών Ανδρέας Φαρμάκης παίζει με το σύνολο Kyklos Ensemble, με το οποίο εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ και θα συνεργαστεί στη συνέχεια σε συναυλίες και περιοδείες.
Ο πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσίασε το έργο του Requiem σε συναυλία στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής. Το έργο σε πλήρη μορφή για χορωδία και ορχήστρα θα παρουσιαστεί φέτος.
Ο κιθαρίστας και συνθέτης Νίκος Χατζηελευθερίου έγραψε τη μουσική για την παράσταση του «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ από το Λαϊκό Κλασικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, που παίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βαφείο. Εμφανίζεται επίσης σε συναυλίες με το κιθαριστικό σύνολο Guitarte Ensemble.
Ο κιθαρίστας Νίκος Μουργής θα εμφανιστεί μαζί με την σοπράνο Ελένη Μπράτσου στο ντούο Breadth on Strings σε συναυλία με μουσική της Αναγέννησης και παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου τον Ιανουάριο 2015.
Η κλαρινετίστα Νικόλ Πέππα θα δώσει ρεσιτάλ τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Μάνδρας, ενώ επίσης φέτος παίζει στο μιούζικαλ Annie στο Θέατρο Ακροπόλ.
Ο σολίστ παραδοσιακών οργάνων και κιθαρίστας Νώε Ζαφειρίδης εμφανίζεται σε συναυλία με μουσική για τον κινηματογράφο στο Half Note στις 29 Οκτωβρίου.
Ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, ξεκίνησε πρόσφατα συνεργασία με τον οίκο Boosey & Hawkes (Λονδίνο, Βερολίνο, Ν. Υόρκη), έναν από τους διεθνώς μεγαλύτερους μουσικούς εκδοτικούς οίκους, από τον οποίο θα εκδοθεί φέτος το έργο «Debussy: Πρελούδια – Βιβλίο 2, σε ενορχήστρωση Ν. Χριστοδούλου». Το έργο διηύθυνε ο μαέστρος στο Μέγαρο Μουσικής με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Barbican του Λονδίνου με την ορχήστρα Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών και στο Ερεβάν με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας.

tsirakidou_opera

Η Ειρήνη Τσιρακίδου, πρωταγωνίστρια στην όπερα "Φόνισσα" στη Λυρική Σκηνή, σε παρουσίαση αποσπασμάτων του έργου στη Σκιάθο


christodoulou_tirimos_london

Ο Νίκος Χριστοδούλου (στο κέντρο) και ο σολίστ πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος με την ορχήστρα Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Barbican του Λονδίνου

Μουσική για όλους!

wdeio_400Στη σημερινή κρίση ο πολιτισμός και η μουσική είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη και προϋπόθεση για την εθνική και για  την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για την πρόοδο και την ειρήνη.
Η μουσική είναι για όλους. Είναι η παγκόσμια τέχνη, η επικοινωνία που δεν χρειάζεται μετάφραση από γλώσσα σε γλώσσα. Σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες η λέξη Μουσική είναι κοινή και είναι ελληνική: music, musique, musik, musica κ.α. – το ίδιο και ο ρυθμός (rythm), η μελωδία (melody), η αρμονία (harmony)! Το Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού σας προσκαλεί όλους στον κόσμο και την χαρά της μουσικής.

Πληροφορίες:  Κουντουριώτου 25, τηλ. 210 4970911, ώρες 3-8.00 μ.μ.
Ειδικές κατηγορίες εγγραφών: τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογενεϊκές, άπορες οικογένειες, αδέλφια σπουδαστές του Ωδείου.