Εργαστήρια Τέχνης

Wednesday, 14 July 2010

Τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού αποτελούν πια έναν δημιουργικό θεσμό στην πόλη μας.
Μέλος του δικτύου εικαστικών εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2002, το εργαστήριο δεν σταμάτησε να παρουσιάζει συνεχώς νέες εικαστικές προτάσεις, να διευρύνει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τόσο εντός του πλαισίου της Σχολής, όσο και να «παρεμβαίνει» δημιουργικά στα δρώμενα της πόλης μας.

Στον ανακαινισμένο πλέον χώρο των Εργαστηρίων Τέχνης Δήμου Κορυδαλλού λειτουργούν τμήματα παιδικά για 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες όπου τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται με εικόνες, ασκούνται σε τεχνικές (κολλάζ, ασαμπλάζ, κατασκευές, πηλός κά.), μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες, να συνεργάζονται και να γνωρίζουν μέσα από εκπαιδευτικές ασκήσεις καλλιτέχνες από το κλασσικό αλλά και το σύγχρονο φάσμα της ιστορίας ης τέχνης. Λειτουργούν επίσης τμήματα ενηλίκων ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, κοσμήματος, αγιογραφίας, ψηφιδωτού και τμήμα προετοιμασίας για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η σχολή μας δέχεται επίσης φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για την πρακτική τους άσκηση.
Τα εργαστήρια λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Οργανώνονται επισκέψεις σε μουσεία, αίθουσες τέχνης και πινακοθήκες, παρουσιάζονται θεματικές προβολές.
Η Σχολή επίσης οργανώνει σεμινάρια δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία και στον διάλογο, λαμβάνει μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ή σε διαδημοτικές εκθέσεις, ενώ η ετήσια έκθεσή των σπουδαστών είναι ένα γεγονός που αναμένεται κάθε χρόνο με μεγάλο ενδιαφέρον.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Γεωργία Δαμοπούλου, Εικαστικός Καλλιτέχνης

Τμήμα ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΕΦΗΒΩΝ

zwgrafiki_paidiko_400Διδασκαλία:
Γεωργία Δαμοπούλου, Εικαστικός καλλιτέχνης
Ήρα Σπαγαδώρου, Ζωγράφος - Χαράκτρια
Ελένη Φουντουλάκη, Ζωγράφος
Εριόν Κάπαϊ, ΖωγράφοςΤμήμα ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

zwgrafiki_enilikwn_400Διδασκαλία:
Ήρα Σπαγαδώρου, Ζωγράφος - Χαράκτρια
Ελένη Φουντουλάκη, Ζωγράφος
Γεωργία Δαμοπούλου, Εικαστικός καλλιτέχνης

Διδάσκεται η κλασική εικαστική εκπαίδευση (μοντέλο,τοπίο,σύνθεση), όσο και η καλλιέργεια νέων αισθητικών αναζητήσεων που προκύπτουν από σύγχρονες ασκήσεις με θεωρητικό υπόβαθρο.

Τμήμα ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

keramiki_400Διδασκαλία: Μαρία Καρακατσάνη, Κεραμίστρια

Οι σπουδαστές διδάσκονται  τις τεχνικές κατασκευής πήλινων αντικειμένων, τη διακόσμησή τους, το χρωματισμό τους, την εφυάλωσή και το ψήσιμο, όπως άλλωστε συνηθιζόταν  στην Αρχαιότητα, αφού ο Κορυδαλλός ήταν ένας από τους βασικότερους τόπους παραγωγής κεραμικών και αγγείων.Τμήμα ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

glyptiki_400Διδασκαλία: Βασίλης Κατσιβελάκης, Γλύπτης-Ζωγράφος

Εδώ οι σπουδαστές διδάσκονται πηλοπλαστική και σχέδιο σε θέματα ανθρωποκεντρικά με σπουδή από ανθρώπινο μοντέλο. Παράλληλα, δοκιμάζονται σύγχρονες τεχνικές, κατασκευές με υλικά όπως γύψος, μέταλλα κλπ.


Τμήμα ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

kosmima_400Διδασκαλία: Μαίρη Θεοδοσιάδου, Τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος

Διδάσκονται τεχνικές κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων από μπρούτζο, ασήμι 925 και πολύτιμους λίθους.Τμήμα ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

agiografia_400Διδασκαλία: Μαρία Σκηνίτη, Αγιογράφος

Στη βυζαντινή αγιογραφία διδάσκεται η τεχνική της φορητής εικόνας στα πρότυπα της Κρητικής Σχολής ενώ παρουσιάζονται σταδιακά οι επιρροές και οι καταβολές της βυζαντινής τέχνης μέσα από πρακτικά μαθήματα, επισκέψεις σε μουσεία και μονές.  


Τμήμα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

fotografia_400Διδασκαλία: Χρίστος Σιμάτος, Ζωγράφος - Φωτογράφος

Διδάσκεται η επεξεργασία ψηφιακής εικόνας, η χρήση των φακών, ο σκοτεινός θάλαμος, οι τεχνικές της ασπρόμαυρης και της έγχρωμης φωτογραφίας, η αισθητική του φωτογραφικού κάδρου.


Τμήμα ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

psifidota_400Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Πάφος, Καθηγητής εφαρμοσμένων τεχνών, ψηφιδογραφίας-υαλογραφίας

Στο μάθημα παρουσιάζεται μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στην τέχνη και στην τεχνική του ψηφιδωτού. Διδάσκεται σχεδιασμός και  βασικοί τρόποι ψηφοθέτησης, παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές κατασκευής κονιαμάτων και ο συνδυασμός τους.

Τμήμα ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ

marionetta_400Διδασκαλία: Μαρία Σκηνίτη, Αγιογράφος - κατασκευή κούκλας

Στο εργαστήριο μαριονέτας διδάσκεται κατασκευή κούκλας με ξυλοπολτό για πρόσωπο (γλυπτική προσώπου) και άκρα (χέρια, πόδια), κατασκευή σώματος και χειριστήριο (σταυρός) για την κίνηση της κούκλας, ζωγραφική προσώπου και μαλλιών, κατασκευή κουστουμιών με πατρόν.
Τμήμα ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ

toixografia_400Διδασκαλία: δρ. Χρήστος Χ. Καρύδης

Προληπτική Συντήρηση Έργων Τέχνης - Ιστορία

Θεωρία και πράξη συνδυάζονται στις εισηγήσεις, όπου οι σπουδαστές μπορούν να μυηθούν στην παραδοσιακή κατασκευή της νωπογραφίας (fresco) και ξηρογραφίας (secco). Οι σπουδαστές πειραματίζονται με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα υλικά και τεχνικές.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώνονται με την ξενάγηση σε αθηναϊκά μουσεία και μνημεία.


Τμήμα ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

erteko_kataskevi_organouΔιδασκαλία: Θεόδωρος Πάγκαλος,
Καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού,
Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός ΤΕ, Οργανοποιός

Κατασκευή μπαγλαμά, μπουζουκιού, τζουρά, μαντολίνου, κρητικής και ποντιακής λύρας, κιθάρας, βιολιούΤμήμα ΚΟΠΤΙΚΗΣ - ΡΑΠΤΙΚΗΣ

erteko_raptiki_400Διδασκαλία:

Ελευθερία Αντύπα,
Ειρήνη Κατσιβελάκη